Οι κυρίες της αυλής






Έτος: 1966
Πρεμιέρα: 9 Απριλίου 1966
Διάρκεια: 105'
Είδος: Κωμωδία
Εταιρία παραγωγής: Φίνος Φιλμ
Σκηνοθεσία: Ντίνος Δημόπουλος
Σενάριο: Δημήτρης Γιαννουκάκης
Μουσική σύνθεση: Μίμης Πλέσσας
Συγγραφέας: Δημήτρης Γιαννουκάκης
Φωτογραφία: Νίκος Δημόπουλος
Χορογραφίες :Γιάννης Φλερύ

Ηθοποιοί:
Ντίνος Ηλιόπουλος, Νόρα Βαλσάμη, Αλέκος Αλεξανδράκης, Φλωρέτα Ζάννα, Κώστας Πρέκας, Ελένη Προκοπίου, Διονύσης Παπαγιαννόπουλος, Τάσος Γιαννόπουλος, Κατερίνα Γιουλάκη, Νίκος Τσούκας, Μπάμπης Ανθόπουλος, Στράτος Παχής, Δημήτρης Μπισλάνης, Μαίρη Λαλοπούλου, Αντιγόνη Κουκούλη, Υβόνη Βλαδίμηρου, Εβίτα Ηλιοπούλου, Θάνος Παπαδόπουλος, Γιάννης Φύριος, Παναγιώτης Καραβουσάνος, Κώστας Τσούκας, Τζων Στάκας, Νάσος Κατακουζηνός







Υπόθεση

Ένας φουκαράς ζωγράφος που είναι μονίμως άφραγκος, ο Πίπης, μετακομίζει αναγκαστικά σε ένα μικρότερο δωμάτιο μιας μεγάλης αυλής, επειδή δεν έχει να πληρώσει το ενοίκιο στην σπιτονοικοκυρά του, την κυρα-Παρασκευή. Όλοι οι συγκάτοικοι τον βοηθάνε όσο μπορούν, γιατί είναι ο άνθρωπος που με τα χωρατά και το κέφι του τούς διασκεδάζει. Στο διαμέρισμα του Πίπη έρχεται ο Νίκος που είναι ερωτευμένος με μια αινιγματική γυναίκα, τη Μελίτα, η οποία περιμένει την επιστροφή του άντρα της από το ανατολικό μπλοκ. Στο μεταξύ, η καθημερινότητα όλο και παρουσιάζει κάποιο μικρογεγονός με ήρωα έναν από τους συγκάτοικους της αυλής. Η όμορφη κόρη του Νώντα του οργανοπαίκτη, η Αννούλα, ερωτεύεται τον Νίκο, και μια φιλόδοξη χορεύτρια, η Νίτσα, καταφέρνει να πείσει τον Πίπη να τη βοηθήσει στις εμφανίσεις της σε ένα νάιτ κλαμπ. Μετά από μια σειρά κωμικών επεισοδίων, επέρχονται ανατροπές σε πολλά πεδία: ο Τάσος, που ήταν ερωτευμένος με την Αννούλα, καταλήγει να παντρευτεί τη Νίτσα, και ο Νίκος ξεχνά τη Μελίτα στη ζεστή αγκαλιά της Αννούλας.








Η ταινία προβλήθηκε στις αίθουσες Αθηνών - Πειραιώς - προαστίων το 1966 και έκοψε 338.081 εισιτήρια.  Ήρθε στην 10η θέση σε 101 ταινίες.  Πρόκειται για κινηματογραφική μεταφορά του θεατρικού έργου, του Δημήτρη Γιαννουκάκη, "Το έκτο πάτωμα".  Ο Ντίνος Ηλιόπουλος εμφανίζεται στη ταινία με τη μόλις δύο ετών κόρη του Εβίτα.



Το θρυλικό θεατρικό έργο του Αλφρέ Ζερύ "Το έκτο πάτωμα", τεράστια θεατρική επιτυχία της Μαρίκας Κοτοπούλη το 1939, που το επανέλαβε η Κοτοπούλη μαζί με τον Ηλιόπουλο το 1952, διασκευάστηκε από τον Δημήτρη Γιαννουκάκη στα χρόνια του '60 για το θίασο του Ντίνου Ηλιόπουλου και κατόπιν έγινε αυτή η ταινία.  Γλυκόπικρη κομεντί με καλό καστ, όπου ο κύριος ρόλος έχει μετατεθεί στο ζωγράφο, αντί για την κουτσομπόλα. 
Επίσης μέρος της ταινίας γυρίσθηκε στην Πλάκα.
Το έργο έγινε ταινία μετά απ' τη μεγάλη θεατρική επιτυχία του Ντίνου Ηλιόπουλου, το 1964-1965 , στο θέατρο "Γκλόρια".  Την πρεμιέρα της θεατρικής παράστασης είχε παρακολουθήσει και ο τότε νεαρός βασιλιάς Κωνσταντίνος που είχε συγχαρεί τον ηθοποιό στο καμαρίνι του.  Η ταινία γυρίστηκε το 1966 από την κινηματογραφική εταιρία της Φίνος Φιλμ.  Ο Ντίνος Ηλιόπουλος για τη συμμετοχή του είχε αμειφθεί με 90.000 δραχμές, καλή τιμή εκείνη την εποχή.  Μετά από αυτή την ταινία δεν ξαναέκανε άλλη με την Φίνος Φιλμ. Τότε ήταν που του πρότειναν ένα πενταετές συμβόλαιο από την εταιρία Καραγιάννης-Καρατζόπουλος, που αποδέχτηκε.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου