Το τελευταίο ψέμα



Είδος: Κοινωνικό Δράμα
Παραγωγή: Φίνος Φιλμ
Διάρκεια: 112'
Εισιτήρια: 50.156
Α' Προβολή: 10/2/1958





Συντελεστές:

Σενάριο/ Σκηνοθεσία: Μιχάλης Κακογιάννης
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Ουώλτερ Λάσσαλυ
Μουσική: Μάνος Χατζιδάκις
Σκηνογραφία: Γιάννης Τσαρούχης
Πρωταγωνιστούν: Έλλη Λαμπέτη, Γιώργος Παππάς, Μιχάλης Νικολινάκος, Αθηνά Μιχαηλίδου, Ελένη Ζαφειρίου, Δημήτρης Παπαμηχαήλ, Δέσπω Διαμαντίδου, Βασιλάκης Καίλας, Μηνάς Χρηστίδης, Ζωρζ Σαρρή, Νίκος Φέρμας, Μαίρη Χρονοπούλου, Νίκος Κούρκουλος, Δέσποινα Νικολαΐδου.





Περίληψη:

Ο πατέρας της Χλόης βρίσκεται ένα βήμα πριν την χρεοκοπία αλλά η μητέρα της πιστεύει πως πρέπει να συνεχίσουν να έχουν επαφή με τους ευκατάστατους φίλους τους με τη βοήθεια δανεικών χρημάτων. Μ` αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουν να αποκαταστήσουν την κόρη τους. Η Χλόη έχει επαφή με έναν πλούσιο μεσήλικα γνωστό τους, τον Δρίτσα, όμως, ένα βράδυ θα γνωρίσει τον πλούσιο Γαλάνη.

Βραβεία - διακρίσεις: 
Βραβείο Κριτικών Αγγλίας

Δημοσιεύματα:

1958 από ΤΟ ΒΗΜΑ:"ΤΑ ΦΙΛΜΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ" 

 


















Σχόλια:

Ο Κακογιάννης για τέταρτη φορά παρουσιάζεται στις Κάννες με την ταινία του «Το τελευταίο ψέμα», έχοντας στον πρωταγωνιστικό ρόλο για μία ακόμα φορά την Έλλη Λαμπέτη και κάνοντας τους κριτικούς των Καννών να μνημονεύουν το όνομά της δίπλα σ’ αυτό της Γκάρμπο. Αυτή τη φορά, ο σκηνοθέτης απομακρύνεται από τα λαϊκά στρώματα και καταπιάνεται με τα ανώτερα στρώματα της αστικής τάξης. Η ταινία για άλλη μία φορά προβάλλεται στο διαγωνιστικό τμήμα και για άλλη μία φορά δεν καταφέρνει να αποσπάσει κάποια διάκριση στις Κάννες. Υποψήφιο στην κατηγορία καλύτερη ξένη ηθοποιός (Έλλη Λαμπέτη) στα βραβεία BAFTA της Βρετανικής Ακαδημίας. Συμμετοχή στο Φεστιβάλ Εδιμβούργου και στο Φεστιβάλ των Καννών. Σε αυτή την ταινία κάνει και το κινηματογραφικό του ντεμπούτο, ο Βασιλάκης Καΐλας, το παιδί θαύμα του παλιού Ελληνικού Κινηματογράφου. Ο Καΐλας, έμενε στην ίδια πολυκατοικία με το τότε ζευγάρι Λαμπέτη - Χορν. Ο Κακογιάννης, φίλος του ζεύγους, τον είδε τυχαία και του εμπιστεύτηκε τον ρόλο του μικρού γιου της Ελένης Ζαφειρίου. Στο τέλος της ίδιας χρονιάς, ο Καΐλας θα παίξει και σε μία από τις πιο γνωστές Ελληνικές ταινίες, στην Κυρά μας τη Μαμή. 

πηγή: "CineHellas.com"






Το υπέροχο ''δημοτικό'' που χορεύει στην ταινία η Έλλη Λαμπέτη. Μία σύνθεση που αρχικά φέρει τη σφραγίδα του αισθαντικού ''κινηματογραφικού'' Χατζιδάκι και προς το τέλος γυρνάει σε πεντοζάλη, συγκεκριμένα σε παραλλαγή του γνωστού παραδοσιακού τραγουδιού ''Μες του Μαγιού τις μυρωδιές''.  Ενώ ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ κάθεται ζηλότυπα στο τραπέζι και μορφάζει. Σε ρόλους κομπάρσων Μαίρη Χρονοπούλου και Νίκος Κούρκουλος παίζουν παλαμάκια.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου