Θα σε κάνω βασίλισσα





Έτος: 1964
Διάρκεια: 94'
Είδος: Κωμωδία
Σκηνοθεσία: Αλέκος Σακελλάριος
Σενάριο: Αλέκος Σακελλάριος
Συγγραφέας: Χρήστος Γιαννακόπουλος, Αλέκος Σακελλάριος
Παραγωγός: Αντώνης Καρατζόπουλος
Φωτογραφία: Παύλος Φιλίππου
Μουσική: Χρήστος Μουραμπάς

Ηθοποιοί: Θανάσης ΒέγγοςΛάμπρος ΚωνσταντάραςΝίκη Λινάρδου, Δημήτρης Νικολαϊδης, Γιώργος Μούτσιος, Σούλη Σαμπάχ, Μίτση Κωνσταντάρα, Ματίνα Καρρά, Νικήτας Πλατής, Γιώργος Τζιφός, Βιολέττα Σούλη, Γιάννης Μωραϊτης, Γιάννης Βογιατζής

Υπόθεση
 Ο Αντώνης Τσιλιβίκης (Θανάσης Βέγγος) είναι ένας εργολάβος οικοδομών. Είναι τόσο φιλάργυρος, που προσπαθεί με κάθε τρόπο να εξοικονομήσει χρήματα παντού και πάντα. Έτσι, παρόλο που είναι αρκετά ευκατάστατος, προτιμά να ζει με τη σύζυγό του Ελένη (Νίκη Λινάρδου) σε ένα παλιό και ετοιμόρροπο σπίτι, παρά να μετακομίσει σε μία σύγχρονη κατοικία που ο ίδιος κατασκευάζει. Εξάλλου, πληρώνει τους εργάτες του πάντα μετά από εξαντλητικά παζάρια και δε διστάζει να πουλήσει ακόμα και το αυτοκίνητο της γυναίκας του.
Ο Πητ Παπαθεοφιλόπουλος (Λάμπρος Κωνσταντάρας) είναι θείος της Ελένης και ζει στην Αμερική. Ο Αντώνης, στο αποκορύφωμα της φιλαργυρίας του, πείθει την Ελένη να γράψει στο θείο της ότι έμεινε χήρα, έτσι ώστε ο θείος να της στέλνει τακτικά οικονομική βοήθεια. Κάποτε όμως ο Πητ αποφασίζει να ταξιδέψει στην Ελλάδα και να επισκεφτεί την ανηψιά του. Τότε, ο Αντώνης αναγκάζεται να μεταμφιεστεί και να υποδυθεί το συγκάτοικο της Ελένης. Ο Πητ συστήνει στην Ελένη το φίλο του Μπιλ (Γιώργο Μούτσιο) που ενδιαφέρεται γι' αυτήν. Τελικά, ο Αντώνης δεν έχει άλλη επιλογή παρά να αποκαλύψει την αλήθεια στον Πητ, και να δεσμευτεί ότι στο εξής θα είναι περισσότερο δοτικός απέναντί της.

Η ταινία «Θα Σε Κάνω Βασίλισσα» προβλήθηκε στις αίθουσες Αθηνών - Πειραιώς - προαστίων το 1964 και έκοψε 214.514 εισιτήρια.  Ήρθε στην 22η θέση σε 93 ταινίες.


Το θεατρικό έργο "Θα σε κάνω Βασίλισσα" των Χρήστου Γιαννακόπουλου και Αλέκου Σακελλάριου πρωτοπαρουσιάστηκε το 1956 στο "Πάρκ" από το θίασο του Βασίλη Λογοθετίδη με τον ίδιο στον πρωταγωνιστικό ρόλο, με πολύ μεγάλη επιτυχία όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο ίδιος ο Σακελλάριος, προλογίζοντας το έργο, στο πρόγραμμα του Θεάτρου ΜΙΝΩΑ, όπου το έργο ανέβηκε το 1981 από τον θίασο του Γιάννη Γκιωνάκη.  Το τεράστιο αυτό θέατρο ήτανε γεμάτο κάθε βράδυ και συγκλονιζότανε από τα γέλια και τα χειροκροτήματα του κοινού, που εμπόδιζε την κωμωδία να προχωρήσει κανονικά.  Το 1964, το έργο μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο, με πρωταγωνιστές αυτή τη φορά τον Θανάση Βέγγο,  Νίκη Λινάρδου, Λάμπρο Κωνσταντάρα, Δημήρη Νικολαίδη και Γιώργο Μούτσιο.  Σε αυτήν την ταινία o Θανάσης Βέγγος ερμηνεύει τον πιο ασυνήθιστο ρόλο της καριέρας του.


Τιμώντας τη μνήμη του αγαπημένου μεγάλου κωμικού του Ελληνικού Κινηματογράφου Θανάση Βέγγου, το Θέατρο ΓΚΛΟΡΙΑ, για την θεατρική σεζόν 2011-2012 ανέβασε πάλι την αγαπημένη κωμωδία των Χρήστου Γιαννακόπουλου και Αλέκου Σακελλάριου,"Θα σε κάνω Βασίλισσα" σε διασκευή - σκηνοθεσία Κώστα Τσιάνου.


Ατάκες




Θανάσης Βέγγος: Έλα, λέγε τώρα τι σου χρωστάω να τελειώνουμε.

Γιώργος Τζιφός: Ό,τι καταλαβαίνεις.
Θανάσης Βέγγος: Λέγε εσύ και άσε τι καταλαβαίνω εγώ!
Γιώργος Τζιφός: Δώσε ένα εικοσάρι.
Θανάσης Βέγγος: Πώς το ΄πες αυτό ρε Βαγγέλη; Για τρελούς ψάχνεις;

Γιώργος Τζιφός: Γιατί κυρ Αντώνη, πολλά σου είπα;

Θανάσης Βέγγος: Τι έκανες ρε και θέλεις ένα εικοσάρι; Δυο πραγματάκια πήρες, τα
φόρτωσες, και τα ξεφόρτωσες εδώ χάμω. Πόσο βάσταξε αυτή η δουλειά; Βάσταξε μισή ώρα;

Γιώργος Τζιφός: Άντε κυρ Αντώνη, δώσε ένα εικοσάρι τώρα να τελειώνουμε!

Θανάσης Βέγγος: Ένα εικοσάρι για μισή ώρα. Στην ώρα σαράντα και στο οχτάωρο,
τέσσερις οχτώ τριανταδύο, τρακόσες είκοσι. Και το μήνα, τρεις τριανταδύο ενενήντα
έξι. Εννιά εξακόσες το μήνα; Ποιος είσαι εσύ ρε που παίρνεις εννιά εξακόσες το
μήνα; Ρωτάς αν τα παίρνει ένας αντιναύαρχος εν ενεργεία; Για δέτε ρε έναν αντιναύαρχο εν ενεργεία!

Γιώργος Τζιφός: Έξι δραχμές μου δίνεις κυρ Αντώνη;

Θανάσης Βέγγος: Μάλιστα, έξι δραχμές! Στην ώρα δώδεκα και στο οχτάωρο οχτώ η δώδεκα ενενηνταέξι. Και το μήνα τρεις η ενενήντα έξι, διακόσες ογδόντα οχτώ. Δύο οχτακόσες ογδόντα το μήνα Βρε, τόσα παίρνει ένας γυμνασιάρχης, που έχει μάλιστα να κάνει με τετρακόσιους αρκουδόμαγκες που τον σταυρώνουν από το πρωί ως το βράδυ. Γιατί εσύ έχεις την απαίτηση να παίρνεις πιο πολλά από το γυμνασιάρχη; Άλλο τούτο πάλι! Ο Βαγγέλης γυμνασιάρχης! Μνήστιτί μου κύριε!

Γιώργος Τζιφός: Άντε, βάλε δυο τάλιρα ακόμα να τελειώνουμε.

Θανάσης Βέγγος: Έλα, πάρε κι αυτό και είσαι εντάξει.

Γιώργος Τζιφός: Τι είναι αυτό;

Θανάσης Βέγγος: Αν κάνεις λογαριασμό, θα δεις ότι είσαι πληρωμένος με μισθό
τμηματάρχου! Πήγαινε τώρα γιατί έχουμε κι άλλες δουλειές... Κατάλαβες φίλε
μου; Γίνανε κι οι χαμαλαραίοι τμηματάρχες...







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου