o γρουσούζης



Έτος: 1952
Πρεμιέρα: 3 Νοεμβρίου 1952
Διάρκεια: 108'
Είδος: Δραματική και χιουμουριστική
Εταιρία παραγωγής: Φίνος Φιλμ
Σκηνοθεσία: Γιώργος Τζαβέλλας
Σενάριο: Γιώργος Τζαβέλλας
Μουσική σύνθεση: Μάνος Χατζιδάκις
Φωτογραφία: Αριστείδης Καρύδης-Φουκς
Ηθοποιοί: Ορέστης ΜακρήςΜίμης ΦωτόπουλοςΝτίνος ΗλιόπουλοςΓεωργία Βασιλειάδου, Ανδρέας Ζησιμάτος, Περικλής Χριστοφορίδης, Λάκης Σκέλλας, Θάνος Τζενεράλης, Γιώργος Βλαχόπουλος, Σοφία Αρσένη, Λόλα Φιλιππίδου, Νίκος Φέρμας, Κώστας Παπαχρήστος, Γιώργος Πλουτής, Δάφνη Σκούρα, Φώτης Πολυμέρης, Νίκος Παπαδάκης
  


Υπόθεση

Το καφενεδάκι του κυρ-Αγαθοκλή, του γρουσούζη όπως τον αποκαλεί η γειτονιά, μαζεύει όλους τους αρχιτεμπέληδες της γειτονιάς. Παρά την γκρίνια του –που συχνά φτάνει στο σημείο να εκδιώξει τους τεμπέληδες θαμώνες–, οι «τεμπελχανάδες» τού παραμένουν πιστοί. Η σπιτονοικοκυρά του, η κυρα-Επιστήμη, είναι ερωτευμένη με τον κυρ-Αγαθοκλή και συχνά τσακώνεται με τη γειτονιά που δεν χάνει ευκαιρία να τον γλωσσοτρώει. Κάποια στιγμή, στο κατώφλι του καφενείου βρίσκεται εγκαταλειμμένο ένα μωρό, και οι φήμες δίνουν και παίρνουν από παντού. Ένα μωρό, βέβαια, έχει τις δικές του ανάγκες τις οποίες δεν μπορεί να ικανοποιήσει ένας μεσόκοπος εργένης, γι’ αυτό κι αυτός προσλαμβάνει, ως παραμάνα, τη Μαρία που είναι και η πραγματική μητέρα του παιδιού. Ο Αγαθοκλής, μολονότι στο μεταξύ ερωτεύεται την κοπέλα, αναζητεί τον πατέρα του παιδιού και θυσιάζει τα δικά του αισθήματα για την ευτυχία της Μαρίας.


Η ταινία προβλήθηκε τη σαιζόν 1952-1953 και έκοψε 121.007 εισιτήρια. Ήρθε στην 3η θέση σε 22 ταινίες.

Σπάνια, δραματική και χιουμοριστική ταινία του του Γιώργου Τζαβέλλα του 1952 με τίτλο ''Ο Γρουσούζης''. Η ταινία είναι γυρισμένη εξ΄ολοκλήρου στην όμορφη παλαιά Πλάκα του ΄50 κάτω από την Ακρόπολη.








2 σχόλια:

  1. Υπέροχο μπλογκ, υπέροχη ιδέα! Μόλις σήμερα το ανακάλυψα! Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή